Kinderdorp

Het kinderdorp ligt op een berghelling net buiten Caranavi. De bouw begon in 1992 en er zijn nu zes woonhuizen bestemd voor de kleinere kinderen. In de huizen zijn alle ruimten te vinden die een ‘grote familie’ nodig heeft zoals: een eetzaal, keukenfaciliteiten, slaapkamers, waslokalen. Verder zijn er op Casa de Eseperanza werkplaatsen, sport- en speelvelden, kantoren, personeelsverblijven, huiswerklokalen, bibliotheek, computerzalen een medische ruimte.
De dagelijkse leiding over het kindertehuis is in handen van het Boliviaanse echtpaar Fidel en Charo.

totaal 4In ieder woonhuis wonen maximaal twaalf kinderen samen met hun verzorgsters. In ieder woonhuis leeft men als in een gezin. In totaal wonen er zo’n zestig kinderen in het kinderdorp en zo’n vijfentwintig tieners in het dorp. De leeftijd van de kinderen varieert van pasgeborenen tot ongeveer achttien jaar. Als de kinderen zes jaar zijn gaan ze naar school in het dorp. Omdat Casa de Esperanza op een berg net buiten het dorp ligt, moeten alle kinderen dagelijks met onze vrachtbusjes naar school gebracht worden.

Het ontbijt en avondeten gebruiken de kinderen in hun eigen huis, in het Spaans ‘casa’ genoemd. De lunch wordt altijd gezamenlijk gebruikt in de multi-functionele ruimte met eetzaal, de ‘sala’. In Bolivia is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. Er wordt veel tijd besteed aan samen eten, met elkaar praten, zingen en bijbel lezen.

In een apart gebouw zijn klaslokalen waar de kinderen rustig hun huiswerk kunnen maken. Deze ruimten worden ook gebruikt om kleinere groepen kinderen extra aandacht te geven. Zo zijn er middagen waarop de vijfjarigen ‘les’ hebben. Spelenderwijs worden zij voorbereid op het schoolgaande leven.

Sponsor een kind